• האם המטבח שלכן מתאים לבישול בריא?

    הגדלה

    אין ספק שחיים ללא רעלים דורשים אכילה של מזון בריא. מזון כזה דורש הכנה והשקעת זמן במטבח. לפעמים אין כח ואין חשק להתחיל לבשל ולהכין מזון בריא. ארגון וסידור המטבח בצורה מסויימת יכול להקל מאוד על מלאכת הכנת המזון ולחסוך זמן רב. מטבח שאורגן בצורה לא טובה יכול לגרום לנו לדחות את הבישול ואף להימנע ממנו. לעומתו, מטבח מעוצב כראוי יכול ממש "להזמין" אותנו להיכנס אליו ולהכין מזון בריא • ד"ר גיל יוסף שחר מגיש מספר המלצות שיגרמו לכם לרצות להיכנס למטבח • לטור המלא

    מאת: ד"ר גיל שחר

    1. שיש גדול – המטבח הוא אחד החדרים הכי מרכזיים בבית. כאשר אתם בוחרים דירה להשכרה או מתכננים את המטבח בבית שלכם, וודאו שהשיש מספיק גדול. שיש גדול מספק משטח עבודה נוח ומזמין. לא פעם, כאשר מכינים תבשילים, סלטים וכו', עובדים עם כמה חומרי גלם במקביל ומשטח עבודה גדול, שלא מאלץ אתכם להזיז דברים כל פעם או להניח אותם על הגז, מקל מאוד על מלאכת הכנת המזון הבריא, השטיפה, הקילוף, החיתוך, הייבוש ועוד. חוסר במשטח עבודה גדול ונוח יגרום לכם לחשוב פעמים לפני כל הכנת מזון. שיש גדול מאפשר לכם להתפרס ולעבוד בנוחות. שיש גדול במיוחד גם יאפשר לכם לשמור עליו את אביזרי המטבח הנחוצים, כגון בלנדר, טוסטר, מעבד מזון, מסחטת מיצים וכו', מבלי שיגרע ממשטח העבודה. שמירת ציוד המטבח הנ"ל על השיש, תגדיל את הסיכוי שתשתמשו בו, בהשוואה לשמירתו ספון באחד הארונות. משטח עבודה גדול גם יאפשר ליותר מאדם אחד לעסוק בהכנת מזון. חשוב במיוחד לקראת הכנת ארוחה רבת משתתפים.

    2. מגרות בארונות המטבח התחתונות – טיפ קטן, אבל משמעותי. אם ארונות המטבח מתחת לשיש מכילות מדפים, הדבר מאלץ אתכם להתכופף ולהכניס את הראש לתוך הארון, כדי למצוא את הכלי בו אתם חפצים. אם ארונות המטבח התחתונות מורכבים ממגירות נשלפות, הדבר מקל מאוד ובשניה אחת אתם רואים את כל תכולת המגירה ובוחרים את הכלי בו חפצתם להשתמש. נכון, זה חוסך רק כמה שניות, אבל כמה שניות שנעשות מספר פעמים ביום, כל יום ועוד מאלצות אותנו להכניס את הראש ולהתחיל לחטט בארון, יכולות בתת מודע קצת להמאיס עלינו את כל העניין. שם המשחק במטבח הוא נוחות. ככל שהמטבח שלכם יהיה נוח יותר לתפעול, אתם תשהו בו זמן רב יותר בהנאה גדולה יותר.

    3. רכשו מקפיא נוסף – הוא יאפשר לכם גמישות רבה יותר בכל הכרוך בהכנת מזון בריא.

    4. רכשו מדיח כלים – אין ספק שמדיח כלים חוסך זמן. החיים של כולנו עמוסים ולרובנו אין זמן. אנחנו יודעים שהרבה יותר מהיר להוציא טבעול מהמקפיא ולהכניס לטוסטר מאשר להתחיל לבשל מזון בריא. אז לפחות, בואו נפחית מעצמנו את המעמסה של שטיפת הכלים. כאשר מבשלים הרבה, נוצרים גם באופן טבעי הרבה כלים. דבר שלכשעצמו יכול להרתיע אותנו מלהתחיל לבשל. מדיח כלים איכותי יאפשר לכם לפנות את הזמן למלאכה החשובה של הכנת מזון בריאות ולא להשקיע אותו "במנהלה" שמסביב.

    5. להנביט בלי לתכנן – נכון שתזונה בריאה דורשת תכנון של מה נאכל כל יום. אם לא נתכנן, אנו עלולים למצוא את עצמינו רעבים מול מקרר ריק ואז הפתרון הקל ביותר הוא לאכול מזון תעשייתי מוכן או להזמין מזון מוכן ולא ממש בריא מבחוץ. אבל, עיסוק בלתי פוסק בתכנון התפריט שלנו, יכול להוציא גם אדם שפוי מדעתו. אנו ממליצים על אכילה של קטניות לאחר הנבטה (על יתרונות ההנבטה והשיטות להנביט תהיה כתבה נפרדת). תהליך ההנבטה הינו תהליך שאורך מספר ימים, כלומר מחייב אותנו לחשוב על המג'דרה שלנו כ- 4 ימים לפני המועד בו נרצה לאכול אותה. חשיבה תמידית על מה נאכל בעוד 4 ימים והנבטה מראש יכולה לעייף אותנו נפשית ולגרום לנו לוותר על הנבטה ושלל יתרונותיה או לחילופין לוותר לחלוטין על גיוון המזון עם קטניות. המלצתי היא פשוט להנביט, בלי לתכנן יותר מידי. כאשר הקטניות נבטו, אתם כבר תמצאו מה לעשות איתם, תבשיל, מרק או אם אין לכם צורך/ חשק/ זמן, תוכלו פשוט להקפיא את הקטניות המונבטות לשימוש עתידי. פעם או פעמים בשבוע, התחילו בתהליך ההנבטה ללא חשיבה על מתי זה יהיה מוכן וכו'. שיטה זו תגרום לכם לצרוך כמות רבה יותר של קטניות מונבטות שהינן מזון בריא מאוד ועשיר במינרלים ונוגדי חמצון.

    6. רכשו ציוד איכותי למטבח – אפשר להמשיל חיים בריאים למסע בהרים. כשם שלמסע בהרים תיקחו אתכם ציוד איכותי בלבד, כזה שיכול לעמוד בכל תנאי מזג האוויר הקיצוניים השוררים בהרים הגבוהים, כך אתם צריכים להתייחס למסע שלכם לתזונה בריאה. קולפן ירקות יכול לעלות כמה שקלים, אבל קולפן איכותי שעולה לפעמים פי 8, יחסוך לכם זמן רב ויקל מאוד על מלאכת קילוף הירקות- חלק מרכזי בהכנת תבשילי ומרקי ירקות. בלנדר בינוני יגרום לכם לפתוח אותו שוב ושוב, להוסיף עוד נוזלים ועלול להמאיס עליכם את השימוש בו. רכשו בלנדר חזק במיוחד. גם סכינים חדות ואיכותיות יהפכו את מלאכת קיצוץ הירקות למהירה יותר וקלה יותר. מהירות ונוחות הם תנאים בסיסיים כדי שנחזור למטבח לבשל שוב ושוב.

    7. שימרו לכם על השיש (הגדול במיוחד) או על מדף, צנצנות זכוכית עם דגנים וקטניות כגון, אורז מלא, קינואה, כוסמת, עדשים כתומים, עדשים חומים, אפונה, בורגול, דוחן, אמרנט, מש, גריסים, קוואקר ועוד. בכל פעם שתכנסו למטבח, עיניכם תפגושנה בצנצנות והדבר עשוי לעורר בכם את הרצון להכין מהם משהו לאכול. הצבעים המגוונים והחיים, לא רק מוסיפים צבע למטבח, אלא מזכירים לכם את שפע המאכלים וחומרי הגלם הטבעיים שמחכים לכם. שמירת כל הדגנים והקטניות הללו במזווה, עלולה לגרום לכם לשכוח מקיומם.

    8. מדף תבלינים – התקינו לכם מדף לתבלינים. הנחת התבלינים בשדה הראיה, תזכיר לכם את מגוון התבלינים העצום העומד לרשותכם ותזמין אתכם להשתמש בהם. הדבר גם יחסוך לכם עוד כמה שניות בתיבול המזון. וכאמור, במטבח- כל שנייה נחשבת.

    9. מייבש חסה – אני נתקל במשפחות רבות שעדיין לא רכשו אביזר חשוב זה. תזונה בריאה כוללת כמות גדולה של עלים ירוקים. הם דורשים שטיפה יסודית (גם האורגניים) באמצעות השרייתם למספר דקות בקערה עם מים וסבון צמחי (לניתוק הדבק של החרקים ולפירוק שיירים של חומרי ריסוס מסיסי שומן) ולאחר מכן שטיפתם תחת זרם מים חזק בברז הכיור. תהליך שלכשעצמו צורך זמן לא מבוטל, במיוחד עם מדובר בכמות גדולה של עלים ירוקים. עלים רטובים מאבדים את הקריספיות שלהם והם פחות טעימים. אף אחד לא רוצה מים בסלט שלו. עלים רטובים גם נרקבים מהר הרבה יותר. לפני המצאת מייבש החסה, היינו צריכים להשאיר אותם לייבוש למשך מספר שעות או לייבש אותם ידנית באמצעות ניירות סופגים – תהליך ארוך ומייגע. מייבש החסה מאפשר לנו לייבש כמות גדולה של עלים בשניות ספורות. המכשיר מאפשר לנו לא רק לאכול סלט טעים הרבה יותר, אלא גם לרכז את השטיפה ליום אחד בשבוע, לייבש את כל העלים ולאחסן אותם בקופסאות סגורות במקרר לשימוש מיידי ללא צורך בשטיפה וייבוש.

    10. קטניות ללא צורך בברירה- אם אתם מקפידים על ברירת קטניות לפני השימוש (פעולה אגב, שמומלצת לא רק לשומרי תורה ומצוות כדי להימנע מחרקים ותולעים שנמצאים שם לא פעם, אלא גם כדי לסנן אבנים קטנות שנמצאות לא פעם בשקי הקטניות), כדאי לכם לשקול לקנות אריזות של קטניות ודגנים שכבר נבררו עבורכם. זה עולה הרבה יותר, אבל אם מצבכם הכלכלי מאפשר פינוק זה והזמן שלכם מוגבל, שימוש בקטניות אלו יכול להקל עליכם מאוד את מלאכת הכנת המזון הבריא.

    11. טיפ קטן – הניחו על השיש את בקבוק שמן הזית שלכם. שמן זית הוא חומר גלם שבו משתמשים יום יום, לתיבול סלטים, להכנת ממרחים ועוד. זמינות שלו תחסוך לכם עוד כמה שניות של הכנת המזון הבריא.

    12. עבדו מידי פעם בצוות – שטיפה, קילוף וחיתוך ירקות יכולה להיות מלאכה חדגונית ולפעמים משעממת. הרבה יותר נעים להכין אוכל בצוותא עם בן/ בת הזוג. בכל משפחה חלוקת התפקידים הבלתי רשמית בבית היא שונה, אבל גם אם לא אתם אלו שאחראים על הכנת הסלט או מרק הירקות, תיזמו מידי פעם כניסה למטבח, כאשר בן/ בת הזוג עוסקים בקילוף וחיתוך, הוציאו קרש חיתוך נוסף והצטרפו למלאכה. בן הזוג שלכם יעריך זאת מאוד. המלאכה תסתיים מהר יותר ואתם תרוויחו לא רק עוד זמן פנוי, אלא גם זמן נוסף לשיחה נעימה עם בן/בת הזוג.

    13. קרשי חיתוך בגדלים שונים – קרשי החיתוך הקלים ביותר לניקוי והמבטיחים לכם קרש ללא שאריות מזון וחיידקים, הם קרשי חיתוך מזכוכית. הגדולים שבהם- בעלי משקל לא מבוטל והם גם תופסים מקום רב בכיור. קנו לכם מספר קרשי חיתוך בגדלים שונים. לפעמים רוצים רק לחתוך משהו קטן וקרש חיתוך קומפקטי וקל משקל מזכוכית יהיה הרבה יותר נוח ומהיר לשימוש מקרש גדול וכבד. מספר קרשים, גם יאפשר לכם מידי פעם לעבוד בצוות.

    14. הפכו את המטבח למקום נעים – אפילו אם זה רק תמונה שאתם אוהבים ו/או עציץ ירוק אם הדבר מתאפשר וכו' יתרמו מאוד לאווירה במטבח. מטבח נעים מזמין להיכנס אליו, גם אם זה בתת מודע.

    15. מוזיקה בזמן הבישול – שימו לכם מערכת סטריאו קומפקטית במטבח והנעימו את זמן הכנת המזון ושטיפת הכלים במוזיקה שאתם אוהבים או בדיסקים של הרצאות מעשירות. כך זמן השהיה במטבח יעבור בנעימים ואולי אפילו יהווה עבורכם אתנחתא שמיועדת להאזנה למוזיקה ולמידה.

    16. קופת צדקה – הניחו במטבח קופת צדקה ופעם ביום, לפני הכנת ארוחה כלשהי, שלשלו מטבע לתוכה. כאשר הקופה מתמלאת, העבירו את הכסף לנזקקים. כך תהפכו את המטבח שלכם למקום של גמילות חסדים שמשפיע אור לא רק על בני ביתכם, אלא גם על סביבתכם.

    תגיות:

    כתבות נוספות שיעניינו אותך:

    6 תגובות

    1. leah
      א׳ בשבט ה׳תשע״ה (21/01/2015) בשעה 12:22

      מקסים! כתבה לעניין!!
      כדאי בהמשך גם לכתוב על שימוש בכלי אכסון מזכוכית (במקום הפלסטיק)
      אפיה בפאירקס במקום באלומיניום
      הרעלים החודרים למזון באכילה מכלי החדפעמי ועוד ועוד
      תודה רבה!

    2. אילנה
      כ״ט בניסן ה׳תשע״ד (29/04/2014) בשעה 21:27

      הכתבה מאוד מעניינת וחשובה … ישר כח… נשמח לקבל עוד בנושא….אילנה

    3. משיח נאו!!
      כ״ז בתמוז ה׳תשע״ג (05/07/2013) בשעה 15:25

      של מי המטבח בתמונה?הוא ממש יפה

    4. משיח נאו!!
      כ״ז בתמוז ה׳תשע״ג (05/07/2013) בשעה 15:24

      אנחנו משפחה שאוכלים בריא ומהכתבה נראה כאילו הכנת מזון בריא זהו עסק מסובך ויקר
      בכל אופן אני חושבת שטיפים אלו יכולים לעשות לי יותר חשק בהכנת האוכל 🙂

    5. בתי
      י׳ בסיון ה׳תשע״ג (19/05/2013) בשעה 13:44

      בס"ד
      מדהים(= תודה רבה.

    6. חיהלה
      ט׳ באייר ה׳תשע״ג (19/04/2013) בשעה 15:04

      יפה מאוד!
      נתת לי הרבה רעיונות….

    לכתוב תגובה

    עלייך להיות רשומה למערכת כדי לכתוב תגובה.