-
עטרת המטבח – טעמי ערב החג • פסח
כל הטיפים להתחלת הפסח שלך במטבח דווקא: ארוחות קלות להכנה וממעיטות בלכלוך, ותובנות מפתיעות שיעזרו לך בהכנות לפסח הקרב ובא. מאת: רחלי בן חיים • לכתבה המלאה
פסח מתחילים במטבח
מכירה את משפט המחץ שאומרת שכנה/אחות – "אני כבר במטבח"… והכוונה היא שהיא אוחזת כבר בנקיון המטבח, ואוטוטו ינחתו שם כלי פסח כשהבית כולו בעצם כבר מבהיק בנקיונו. זה בדרך כלל קורה כשאת עוד עמוק בנקיונות של החדרים. אז הפעם גם את תרגישי טוב, אם תנקטי בכלל: פסח מתחילים מהמטבח! נראה שערב פסח ,יותר מכל עיתוי אחר, מתחבר בדימיוננו עם לחם וממרח/ פלאפל ממכירה שכונתית/ מוצרי סויה/ קופסאות שימורים ופיתות. בעצם, היינו רוצות שעד קרוב לפסח יאכלו אצלינו אוכל מבושל חם ומזין, אך איך אפשר לעמוד ביעד הזה ובו זמנית להשתלט על מכלול ההכנות לפסח ושאר מטלות הבית?!
כשחושבים במבט נרחב יותר, ההתמודדות הזו של 'גם וגם' מופיעה במצבים רבים בחיינו. לידה במשפחה ברוכה, למשל. אמא ששבה הביתה עם תינוק הזקוק לאם במשרה מלאה, ובבית – הילדים הגדולים דורשים את שלהם. אמא שמחתנת – בשעה טובה, וביחד עם זה צריכה לדאוג לילדים הצעירים שבבית. אולי אפילו כניסה לבידוד שהוא כמעט כלא, ביחד עם החיים שצריכים להמשיך להתנהל: לקנות אוכל, לטפל בבית ולדאוג לילדים.
הצורך לשלב הפכים בולט במיוחד בשלב שבו יש בבית זאטוטים הזקוקים לדממה מוחלטת החל משעות הערב המוקדמות, ובוגרים המתמלאים דווקא אז בחיות, פעילים עד שעות מאוחרות ומשוועים לאמא רעננה, פנויה לשיחות נפש אישיות.האם ניתן לחבר ולגשר בין צרכים ורצונות מנוגדים בלי להיקרע ביניהם? בוודאי! כך אומרת תורת החסידות, שיכולת זו נתונה לנו מכוחה של נפשנו האלוקית, כי הקב"ה הוא 'נמנע הנמנעות' – יכול לעשות דבר והיפוכו. בערב פסח נערך המבחן השנתי של 'גם וגם', בו אנו מוזמנות לממש את 'יכולת העל' הזו. גם לדאוג לשיגרת החיים שתימשך, וגם לדאוג ל"בל ייראה ובל יימצא" – בלי שהבית יצא מאיזון לגמרי. המקום שבו במיוחד נדרשת יכולת זו – הוא המטבח.
האתגר הגדול הוא למקד הכנת ארוחה מזינה לעצמינו ולבני המשפחה – שאינה דורשת זמן רב ואינה משאירה עקבות של כיור גדוש בכלים. האוכל החם מרגיע וממלא בכוח, משביע ומעורר מרץ לעבודה, משרה רוגע על בני המשפחה והעבודות נעשות בנכונות ובהתלהבות גדולה יותר. סבתי מספרת שארוחות ערבי הפסחים נרשמו בזיכרונה כחוויה. המאכלים המבוססים על מתכונים מאולתרים והישיבה ביחד בצפיפות, בשמחה ובצהלה, כשכולם הולכים לקראת כולם – יצרו אוירה של קייטנה משפחתית. הבה ונתגייס לנצל הזדמנות חד שנתית זו ליצירת הווי ייחודי ורב ערך חינוכי – במטבח שבו מתערבים ריח האקונומיקה בריחות מהבילים של 'מתכוני ערב פסח' מהירים וקלים.
דג מושט בסיר
דג מושט ודומיו ניתן להכין במהירות, בלי לכלוך, תמיד יוצא טעים
והסיר הזה, כולם ימצאו בו מה לאכול: יש שיגמרו את החומוס, יש את הדג ויש את הירקות הנילווים
חומרים:
6 חתיכות מושט
2 עגבניות
2 תפוח אדמה בינוני
גמבה
חבילת כוסברה
(אופציה: פלפל חריף)
1-2 קופסאות שימורים גרגרי חומוס
רבע כוס שמן
חצי כוס מים
תבלינים: כפית פפריקה, כפית כמון, מעט כורכום, מעט תבלין לדג, מלח ופלפל שחור.
אופן ההכנה:
בתחתית הסיר שמים חצי חבילת כוסברה, פרוסות תפוחי אדמה, פרוסות עגבניה וגמבה.
מעל זה את כל השאר: מושט, כוסברה ועגבניה שנותרה, חומוס.
מערבבים בנפרד: שמן, חצי כוס מים, תבלינים ושופכים מעל.
מדליקים אש בינונית ל45 דקות.
אורז עם גזר
בערב פסח: קוסקוס, פתיתים, בורגול ודומיהם המתפזרים – נכחדים מהמטבח. ואת מקומם תופסים תפוחי אדמה/ אורז ועוד.
חומרים:
בצל גדול
מעט שמן לטיגון
5-6 גזרים בינוניים
2 כוסות אורז
5 כוסות מים
מלח ופלפל
כף אבקת מרק
ההכנה:
קוצצים את הבצל ומטגנים בשמן עד שנהיה שקוף, מוסיפים גזר מגורד עבה ומערבבים היטב.
מוסיפים אורז ומים ומביאים לרתיחה.
מטבלים בתבלינים ומערבבים היטב, מכסים ומנמיכים את האש.
מבשלים על להבה קטנה 20 דקות בדיוק.
מכבים, מניחים מגבת בין המכסה לסיר משאירים כך עוד 10 דקות.
ערב פסח שמח ! 🙂
כתבות נוספות שיעניינו אותך: