• כך תצלחו את מבצעי החודש • רויטל מרקוספלד

    הגדלה

    כך תצלחו את מבצעי החודש: מ"שופינג איי אל" ועד מבצעי סוף השנה האזרחית > לא מגדילים את הבור הכלכלי • טיפים מקצועיים מאת המאמנת והיועצת לכלכלת משפחה ולהון אישי רויטל מרקוספלד, באדיבות מגזין עטרת חיה • לקריאה

    רויטל מרקוספלד, עטרת חיה

    הדור הנוכחי מציע יותר ויותר אפשרויות שבעבר אפילו לא חלמנו עליהן. אחד התחומים שבהם נרשמה פריצת דרך של ממש הוא נושא הרכישות באמצעות הרשת המקוונת. כמו בכל דבר, יש בה חסרונות ויש מעלות. כבר לא צריך לנסוע לרבי עקיבא בבני ברק, או למרכז רחוק כלשהו, כדי להצטייד בשמלה לחג, או לרכוש פיג'מות לילדים. הרשת מציעה כל כך הרבה אפשרויות מגוונות, ובעיקר – תחרות גדולה שיש בכוחה לעזור לכיס שלנו…

    מן הצד השני – הקלות שבה אפשר לרכוש דברים עלולה לגרום לפחות מחשבה, וממילא לבזבוז גדול יותר. בעידן הטכנולוגי, חנויות פיזיות כבר נחשבות ל–old fashion. היום אפשר להשיג מוצרים שאינם נמכרים בארץ דרך אתרי האינטרנט השונים. כולם קופצים על "המציאה" ובעיקר על חשבון הבנק שלנו. המטרה: לגרום לנו להוציא כמה שיותר כסף, ובעיקר לגהץ את כרטיס האשראי.

    אין זה סוד כי בתקופה הקרובה, סוף השנה האזרחית, יש אין–ספור חגיגות של מבצעים. לפי הנתונים, בחגיגת הקניות בשנה שעברה בתקופה זו, הוצאות הציבור בישראל הגיעו ל–8.806 מיליארד שקל – נתון המשקף עלייה של 23% מהשבוע שלפניו. 

    על רקע מבצעי הקניות של החודש האחרון נרשמה עלייה של 18% בהוצאות על הלבשה והנעלה ו–10% בהוצאות על חשמל ואלקטרוניקה. טירוף הקניות הזה מגיע בכל שנה, והוא כבר חלק מהלו"ז השנתי של ציבור צרכנים גדול מאד.

    קל לנו מאוד להתפתות למבצעים. הם נותנים תחושה טובה שהנה רכשנו מוצרים שתמיד חשקה נפשנו בהם, אך קצרה ידנו מלהשיגם במהלך השנה. אל תטעו, אותן חברות שרוצות את "טובתנו" יודעות בדיוק מתי לעשות מבצעים "מטורפים". השנה האזרחית עומדת להסתיים, והן חייבות להציג רווחי מכירה לשנה שחלפה. (כבר ראיתי תיעוד של שילוט מחירים בחנויות שהודבק תחת הכותרת 'מבצע מטורף', כאשר המחיר היה זהה למחיר שלפני המבצע). 

    טירוף הקניות הזה אמנם מספק את יצרנו, ואולם יוצר חור, ולא סתם חור, אלא תהום של ממש בעובר ושב של הבית. אנחנו באופוריה משכרת, אבל שוכחים כי יש חיים גם אחרי. אך יש אדם אחד שאינו שוכח – מנהל הבנק (ועוד טרם דיברנו על הפן הרוחני–נפשי של העניין…). 

     

    עוברים את החודש בשלום

    אפקט העדר הוא תכונה חזקה שמאפיינת את המין האנושי. ההחלטות מתקבלות מתוך רגש, בחיפזון רב, ולא תמיד מתוך שיקול דעת נכון. האם אפשר למנוע את היווצרות הבור אחרי חגיגות המבצעים? התשובה היא כן!

    ראשית חובה להקדים ולהכריז בקול גדול, בלי להסס, כי אין חובה להצטרף לחגיגות המבצעים! בשנים עברו לא השתתפתי במסיבת 'בלאק פריידיי', ואם כבר קניתי משהו – שילמתי בעיקר בעזרת תווי קנייה. לאחר שלמדתי להתנהל בצורה טובה הרבה יותר בענייני כספים, אני כבר ערוכה כראוי לתקופה הזו של השנה, ויכולה לקנות את הנדרש ללא חשש (גם בתווי קנייה. עדיין הם משמשים אותי כהוגן). 

    מהו סוד הקסם? לחסוך לאורך השנה. תכננו תקציב מראש, עוד לפני האחד בנובמבר, והחליטו כמה אתן מוכנות להוציא. ההוצאות המשתנות מנוהלות באמצעות מעטפות מזומן. לפחות אצלי זה עובד מעולה. אני מלכת המזומן. בגלל שיקולי דעת וניהול עקבי של כלכלת המשפחה אני מצליחה לקצור את הפירות במהלך חודש נובמבר, שאליו מצטרף גם טירוף הסייבר מאנדיי בתחילת דצמבר. 

    ומה אם מישהו לא חסך, ובכל זאת רוצה לנצל את ימי המבצעים? בִּדקו כמה כסף יישאר לכן בחודש נובמבר לאחר כל ההוצאות הקבועות שיורדות. תבדקו אם יש הוצאה שאולי אפשר לוותר עליה, לקצץ קצת בסעיף אחר, ובסכום שנותר – לקנות.

     

    אפשרויות תשלום, מהטובה ביותר לגרועה ביותר: 

    מזומן – הדרך הבטוחה ביותר. קונים רק בסכום שבידנו. דרך זו מתאימה פחות לאון–ליין, והפתרון לכך בסעיף הבא.

    כרטיס נטען – הולכים לדואר, רוכשים כרטיס נטען (בדולרים, בשקלים או ביורו). אפשר להשתמש בסכום שטענו – ולא יותר. תאמינו לי, אתן תבדקו טוב טוב כל דולר או שקל שיורד מהכרטיס.

    כרטיס דיירקט או דביט – סוג של הכלאה בין מזומן לאשראי. מצד אחד אין אופציה לתשלומים, והסכום המלא יורד ישירות מהחשבון, אך מצד אחר אנו יכולים קצת 'לאבד את הצפון', כי אנו מאבדים את תחושת ההגבלה. לכן חשוב להיות עם 'היד על הדופק', אבל עדיין דיירקט עדיף מההלוואה של האשראי.

    חשבון פייפל – אופציה בטוחה. אפשר להשתמש בכרטיס הדיירקט ולא באשראי, ואז התשלום בטוח וגם דומה למזומן.

    כרטיס אשראי – האופציה הגרועה ביותר. רק למסודרים ביותר, ש–strict על תקציב. לא לבעלי לב חלש.

    לפני שאעבור לטיפים לחיסכון, אקדים ואומר שאין לי דבר וחצי דבר נגד מבצעים. אך רגע לפני התשלום, חִשבו היטב אם המבצע משרת אתכן או שאתן משרתות את מי שעושה אותו. גם אם המבצע על חצאית פלוס חולצה פלוס עוד פריט במאתיים ש"ח מפתה – אם יש לי מלאי מכובד של חצאיות, אולי אקנה רק את החולצה, ואסתפק בקנייה במאה ש"ח. אל תשכחו שהתקציב שלכן מוגבל.

     

    הטיפים שלי

    איך בכל זאת תוכלו לצלוח את המבצעים הללו ללא חור בכיס? אז הנה כמה טיפים:

    עוד לפני שהמבצע מתחיל, התחילו לערוך רשימה של דברים שחשוב לכן לרכוש, כדי ליהנות מהמבצעים הללו, ולנצלם לטובתכן. ממש כמו בסופר. חבל להזמין עוד מוצר שישכב בארון, ובקושי אם בכלל יהיה בשימוש. למשל, איפור וקוסמטיקה. תציצו במגירה, תבדקו מה חסר לכן באמת, מה רציתן כל השנה ודחיתן את קנייתו בגלל בלאק פריידיי. למה לא ליהנות מהמוצר, וגם לרכוש בזול? 

    היכנסו לאתרים מומלצים שידועים במבצעים שלהם. יוצרי תוכן טובים ואתרים מסוימים מפרסמים אילו מבצעים צפויים בחגיגת נובמבר הקרובה, ותוכלו להיעזר בפרסומים אלו. נסו לברר אצל הוותיקות והמנוסות בקניות "און–ליין" איפה משתלם יותר להזמין. התחילו להסתכל באתר – יש משהו שחשקה בו נפשכן? מעולה. הכניסו אותו ל–wishing list. יש רשימה כזו בכל אתר. היא נשמרת לכן עד שאתן מזמינות. אם אין אפשרות כזו, תוכלו לבנות טבלת אקסל של אתרים עם מבצעים "שווים", ולרשום מה אתן רוצות לרכוש מהם. באתר Shopping IL מפרסמים אילו אתרים משתתפים בחגיגה הישראלית. עוד אופציה היא להכין טיוטת דואר ובה כל הקישורים שמהם אתן מתעתדות להזמין. כך לא תצטרכו להילחץ ולחפש שוב, ולהתפתות לשווא…

    חכו יום–יומיים. חִזרו לטבלה שהכנתן בסעיף 2, או לרשימת המשאלות של האתר, עִברו שוב על הרשימה, התבוננו היטב, וחִשבו אם באמת אתן צריכות את המוצרים האלה בעגלה. תתפלאו לגלות שההתלהבות הראשונית יורדת, ופתאום בהתבוננות מעמיקה ושקולה יותר תגלו שאולי לא באמת אתן צריכות את כל מה שבחרתן כשהיד הייתה קלה על המקלדת.

    חשוב, אל תשכחו את דמי המשלוח. לפעמים יש מוצרים זולים, אבל אם מצרפים את דמי המשלוח – הקנייה אינה משתלמת. יש לבדוק מאיזה סכום המשלוח חינם. אם הסכום יקר לכן, תשאלו חברה אם היא מעוניינת להזמין מאותו אתר, וכך תוכלו להגיע לסכום המינימלי בלי לרכוש מוצרים לחינם.

    קופונים – תוכלו להיעזר בהם כדי לחסוך. הנחה של חמישה אחוזים יכולה להשאיר אצלכן בארנק כמה שקלים. היכנסו לקבוצות כדי לברר. 

    אתרי cash back – תוכלו להיכנס דרכם לאתרים שבהם אתן מעוניינות. הזמינו בסכום מסוים, ואחוז או שניים מתוך הסכום הזה יחזרו לחשבון שלכן באתר. כאשר מצטבר כסף, הוא חוזר לחשבון הפייפל, לחשבון הבנק או לביט. ככה קיבלתן סוג של הנחה על הנחה. 


    לסיכום

    אנו יודעות מתי בדיוק המבצעים האלה מגיעים. זו כבר מסורת ידועה. אז למה להגיע לחגיגה הזו ללא היערכות ועם חיובי אשראי שתופחים?

    התכוננו כבר עכשיו למבצעים שיתקיימו בעוד שנה, כי באמת יש מבצעים שכדאי לנצל. כשיש תקציב מוגדר מראש, שיקול דעת מה לקנות חוסך לנו המון כאב ראש וכאב לב (כשפירוט האשראי מגיע). אנו קונות את מה שאנו צריכות באמת, ובלי לחרוג מהתקציב. אז התחילו לנהל את התקציב המשפחתי בהתאם, והתכוננו למבצעים בעוד שנה, הם יגיעו מהר.  

    ______________

    רויטל מרקוספלד, מאמנת ויועצת לכלכלת משפחה ולהון אישי

     [email protected]

    054-4562647

    תגיות: ,

    כתבות נוספות שיעניינו אותך:

    לכתוב תגובה

    עלייך להיות רשומה למערכת כדי לכתוב תגובה.