-
חוגגות גאולה בקן המשפחתי
חג-החגים י"ט כסלו מורגש היטב בביתן. יש אווירת חג של ממש... > שלוש נשים מספרות על אווירת י"ט כסלו בביתן ומעניקות טיפים קלים לביצוע > צרי לך בית מלא אור, חיות וחום. מאת: אדל גבאי, עטרת חיה. לקריאה
חג הגאולה, י"ט כסלו, מתקרב בצעדי ענק, ואנו שואלות את עצמנו:
כיצד נוכל ליצור בביתנו אווירה מיוחדת ושונה ביום המיוחד הזה? איך אפשר ליצור בבית אווירה שהילדים ירגישו שזה לא 'עוד יום', אלא יום מיוחד, יום–טוב'דיק, והבית כולו ישדר זאת?
פנינו לגב' לאה גוצל, לגב' חסי זלמנוב ולגב' מיטל ש', והן נתנו לנו טיפים כיצד לעשות זאת.
י"ט כסלו בשבילי
לאה גוצל: אני שליחה של הרבי בבנדרי, פרידניסטרוביה. (בנדרי היא עיר במולדובה, במפגש הנהרות דניסטר ובְק (Bâc). אולם בתנש"א הצטרפה לרפובליקת טרנסניסטריה. זו מדינה שלא מוכרת לפי החוק הבין–לאומי וכאילו אינה קיימת. למשל, אי אפשר למשוך בבנק כסף באמצעות כרטיס אשראי מכיוון ששום בנק בעולם לא מחשיב את המקום הזה ויש עוד הרבה דברים מעניינים פה…)
חסי זלמנוב: אני שליחה של הרבי באחת השכונות ברעננה ומחנכת כיתה י"א בעל־יסודי "בנות חנה" בבני ברק.
מיטל ש': חזרתי בתשובה בגיל עשרים וחמש וברוך השם זמן לא רב לאחר מכן זכיתי להכיר את בעלי ולעמוד תחת החופה. בשנתיים הראשונות לחיי הנישואים שלנו גרנו בקהילה קטנה וחסידית וזכינו להתארח לא מעט ולהעמיק את הידיעות שלנו בנוגע לאופן התנהלותו של בית חסידי. התקופה הזו השאירה עלינו רושם עז, ומכל משפחה שאירחה אותנו לקחנו איתנו הנהגה חסידית כלשהי להמשך הדרך.
מהו י"ט כסלו בשבילך?
לאה: י"ט כסלו בשבילי הוא יום שבו החיים שלנו הפכו להיות משמעותיים. זהו ראש השנה לחסידות, היום שבו הותרה הפצתה ללא הגבלה. חסידות היא כמו גחלים, האור והחום שבחיינו, בלעדיה אי אפשר לחיות.
חסי: י"ט כסלו בשבילי הוא ממש יום חג. החיבור העמוק שיש לנו עם החסידות ועם הרבי מתעצם ביום הזה, חשים בו את הזכות עצומה – שזכינו להיות חסידי חב"ד. התחושה הזו מלווה אותי כבר מילדות.
מיטל: מבחינתי י"ט כסלו הוא חג, כמו שהרבי אומר "חג החגים". עם הכנות, התרגשות וכל החבילה. את י"ט כסלו הראשון שלי חגגתי בבית חב"ד בחו"ל, ונראה שהם עשו עבודה טובה בהעברת המסר…
כיצד אפשר, לדעתך, לגרום לילדים להתחבר לחג הגאולה י"ט כסלו?
לאה: יש הרבה דרכים וצריך לנסות לנצל את כולן, לדוגמה: להלביש אותם בבגדי שבת, להכין ארוחה חגיגית, לשלוח לבית הספר או לגן משהו טעים לכבוד היום, לספר להם את סיפור המאסר והגאולה בדרך חווייתית, והחשוב ביותר – לערוך התוועדות משפחתית.
חסי: כל התפאורה שסביב י"ט כסלו נותנת לילדים (וגם לנו) הרגשה שזהו יום מיוחד מאוד, שונה מכל הימים. לובשים בגדי חג, מכינים אוכל חגיגי, ומייד ברור שיש פה יום אחר.
מיטל: זה כמו לשאול אותי מה לעשות כדי שהם יהיו מחוברים לראש השנה, לפסח או לכל חג אחר. לכל חג יש מצוות משלו וייחודיות משלו, וכך גם לכל תאריך חסידי. בי"ט כסלו מרבים בהתוועדויות? אז נתוועד, נלבש בגדי שבת, נעשה מזה עניין, וכמובן נעשה הכנה מתאימה.
מה זכור לך מאווירת י"ט כסלו בבית הורייך?
לאה: אפיזודה משנות נעוריי שנחקקה בזיכרוני היטב: חזרתי מהתוועדות בשלוש לפנות בוקר, ואימא שלי עמדה והכינה במטבח קינוחים בשביל התוועדות י"ט כסלו למחרת לכל הבנות בעל־יסודי. אין לי מושג למה – אבל זה הזיכרון הכי חזק אצלי. אימא בדוגמה האישית שלה הראתה לי שהיום הזה הוא יום שראוי לטרוח עליו…
חסי: אני זוכרת היטב את החוויות בבית הספר. בכל שנה, בשבוע שלפני י"ט כסלו, היינו עסוקות ב'מלחמת צבעים' בנושאים חסידיים, ובי"ט כסלו עצמו הייתה חגיגה רצינית ומיוחדת. זה נתן לי בתור ילדה חוויה עוצמתית מאוד. בבית הספר שלמדתי בו היו בנות שלא הגיעו מבתים חב"דיים, ממש עד היום הן זוכרות את חגיגת י"ט כסלו וברור להן שהן הולכות להתוועדות ביום זה.
מיטל: כמו שסיפרתי, אני בעלת תשובה. עד היום אני זוכרת את החוויה בבית חב"ד – את ההתרגשות ואת ההכנות המרובות לפני י"ט כסלו. בעיקר השפיעו עליי הניגונים באותה התוועדות, ניגונים שנגעו בנשמה וגרמו לחלק מהמשתתפים להתרגש עד דמעות. המעמד השאיר עליי רושם עצום.
כיצד את יוצרת אווירה מיוחדת בי"ט כסלו בביתך?
לאה: הלוואי שאצליח להגשים את כל חלומותיי, אבל אלו הרעיונות שחשבתי עליהם וגם יישמתי: אני משתדלת להכין לארוחה משהו שהילדים אוהבים, לעשות להם הצגה עם בובות כדי להמחיש את סיפור המאסר והגאולה, לשיר ניגונים ולרקוד איתם. להגיד פסוקים ולצ'פר בממתקים.
חשוב לי להבהיר שאינני אשת חינוך מנוסה וותיקה, אלא אימא יהודייה עם רצון חזק להכניס לילדים 'חסידישקייט'. אבל לדעתי ככל שאתחבר יותר לחג הזה בעצמי ואחיה את האווירה, כך יש יותר סיכוי לחבר את הילדים. כשליחה ברור לי שאני אחראית להעביר לילדים שלי 'אידישקייט' ו'חסידישקייט', ולכן אני משתדלת לחגוג עם הילדים מתוך הבנה ברורה שמה שהם קיבלו וראו מבעלי וממני – ילווה אותם לכל החיים, ויש חשיבות מיוחדת לשנות החיים הראשונות.
חסי: אנחנו דואגים ליצור אווירה חגיגית בבית – החל בניגונים המושמעים בבוקר וממתק מיוחד שהם מקבלים, וכלה בהתוועדות משותפת ומשפחתית בהמשך היום. גם דברים קטנים תורמים לאווירה.
מיטל: בכל תקופה חוגגים אצלנו אחרת, בהתאם לגיל הילדים ולהרכב המשפחתי. כשהיו קטנים הזמנו פיצה או חילקנו חטיפים. בהמשך הם התחילו ללכת עם אבא שמתוועד בכמה התוועדויות. כשהם חוזרים, אני מבקשת מהם לספר איך היה ושואלת מה לקחו מההתוועדויות. וכמובן אנו עורכים התוועדות משפחתית. אני משתדלת לגוון באוכל, בעיצוב השולחן, והילדים מספרים או מציגים את נושאי היום בהתאם לגילם. אם הילדים שלי יזכרו את החוויה ויאמרו שב"י"ט כסלו אצלנו בבית היו מתוועדים והיה שמח" – דייני.
נוסף על כך, יש לנו מנהג שבכל שנה בי"ט כסלו אנו קונים לילדים מתנה מיוחדת, כל אחד מה שמתאים לו ומה שהוא יאהב. ללא ספק זה מטמיע בהם את החגיגיות של היום וגורם להם לצפות לו בכיליון עיניים.
באדיבות: מגזין עטרת חיה
כתבות נוספות שיעניינו אותך: