-
מסע ההורות שלנו
לעיתים המציאות מטלטלת וקשה, ולעיתים טובה מאוד. מדי יום מתרחשים עוד ועוד אירועים. נראה שקצב האירועים הואץ מאוד; אנו 'דוהרים' לגאולה. סדרת מאמרים חדשה על הורות בתקופה מטלטלת של עידן הגאולה > פרק א'. גליה אשרוב, עטרת חיה. לקריאה
אורות וכלים
המושגים החסידיים 'אורות' ו'כלים' יכולים לעזור לנו להבין בצורה טובה יותר את יחסינו עם הילדים.
'אור' מייצג מהות מסוימת כמו חוכמה, אהבה, חסד וכד'. והמהות הזו מתלבשת בתוך 'כלי' – אופן התגשמותה של אותה מהות בעולם המעשה.
המושגים האלה יכולים לעזור לנו להבין ולהסביר טוב יותר תופעות שונות במציאות, ולגשת בצורה נכונה יותר למלאכה העדינה והחשובה של חינוך ילדינו. לדוגמה: אור חזק מאוד שעובר דרך כלי קטן שאינו מסוגל להכיל אותו, יכול לסנוור מאוד, ובמינון מסוים יכול אפילו לשבור את הכלי. כלומר, אור חזק יכול להיחוות כחושך, אם הכלי אינו בנוי להכיל אותו.
משוחחים בדרך למשיח
במובן מסוים, חלק נכבד ממסע ההורות שלנו כרוך בליווי הילדים בתהליך עדין של 'הרחבת כלים' – תהליך הגדילה וההתבגרות שלהם שמאפשר להם להבין יותר, להכיל יותר וגם לעשות יותר בכל תחומי החיים.
אך נדמה כי התקופה הנוכחית שאנו חיים בה מאיצה את כל התהליכים וגם את תהליך גדילת ילדינו. לעיתים המציאות מטלטלת וקשה, ולעיתים טובה מאוד. מדי יום ביומו מתרחשים עוד ועוד אירועים. נראה שקצב האירועים הואץ מאוד; אנו 'דוהרים' לגאולה.
במצב כזה נדמה שאסטרטגיית ה'הגנה' על הילדים שלנו מפני החשיפה למידע, כבר פחות ופחות מתאפשרת. עוצמת האירועים היא כה חזקה, עד שסביר להניח שהם ישמעו על חלק ניכר מהם בסביבתם הקרובה והרחוקה.
אז מה עושים? משוחחים. וזו הזדמנות להיזכר ש'מָשִׁיחַ' זה גם אותיות 'מֵשִׂיחַ'.
בפועל זה אומר שממש כדאי לחפש את ההזדמנויות והזמנים הרגועים יותר שבהם אפשר לשבת בנחת עם הילדים, לדבר על המצב ולעזור להם להבין אותו דרך יסודות האמונה היהודית "אין רע יורד מלמעלה", ו"אין עוד מלבדו". נוכל גם להסב את תשומת ליבם לכך שאנחנו נמצאים בעיצומה של ה'לידה' שחיכינו וקיווינו לה, כולל 'צירי לחץ' כואבים מאוד, ללא ספק…
נבחר לספר להם את הסיפור בדרך מעצימה, נבחר לראות את גילויי מסירות הנפש והגבורה, את הניסים והנפלאות, את יופיו ועוצמתו של העם הזה שמתגלה כעת. ואז, גם את האובדן ואת החלקים הקשים יותר של ההסתרה במציאות, יהיה קל יותר לראות מבעד ל'משקפיים' כאלה.
מחרדה לעוצמה
השקפה מ'מבט על' על התהליכים ועל הדרך שבה אנו צועדים בדרך לגאולה, יחד עם הילדים, יכולה להקנות להם ידע שיעביר אותם (ואותנו) ממצב של 'קטנות מוחין' למצב של 'גדלות מוחין', ולהקל עליהם בהתמודדות עם המציאות המטלטלת.
זו גם הזדמנות להזכיר לעצמנו שהילדים שלנו הם ילדי דור הגאולה. הם אלו שעתידין לא רק לקבל פני משיח בעז"ה, אלא גם לכונן ולחיות את החיים החדשים של הגאולה השלמה בארצנו – בפועל ממש.
ההבדל בתוך מציאות שמשתנה בין חרדה לעוצמה, נובע קודם כול מידע ומהבנה, ומאיך אני בוחר להסביר את המתרחש; בעולם הטיפול זה מכונה 'הגישה הנרטיבית'. במקום שברי אינפורמציה של מידע מלחיץ, הילדים יכולים לשמוע את אותן עובדות, דרך סיפור שמספרים באור של גבורה, תקווה וגאולה.
בהצלחה רבה!
גליה אשרוב היא מנחת סדנאות ומנהלת קליניקה לטיפול רגשי בנשים ובילדים, מדריכת הורים ויוצרת הפודקאסט 'אתגליא' לנשים ולאימהות.
באדיבות מגזין עטרת חיה
כתבות נוספות שיעניינו אותך: