• הבחירה החופשית תמיד חופשית?

    הגדלה

    מה אפשר לעשות כשבמציאות יש הוכחות לכך שהגענו לקצה, שפספסנו, שאין אפשרות לתקן? אימון נשי // יפה רייניץ, עטרת חיה. לקריאה

    חיה, אישה בת ארבעים וחמש ואם לשבעה ילדים, מספרת:

    "הגעתי אלייך כי בעלי ביקש ממני להתייעץ לגבי הבת שלנו, אבל האמת שאני כבר לא מאמינה שאפשר לעשות משהו.

    "היא בת 21, כנראה כבר פספסנו את הקשר איתה. זה לא שלא ניסינו, אני פשוט חושבת שמה שלא הצלחנו לעשות עד היום, לא הולך להשתנות לפתע. אני לא מאמינה שאפשר לעשות משהו".

    ביקשתי מחיה שתתאר לי מה מפריע להם בקשר עם הבת.

    היא סיפרה שהבת לא מוכנה שיגידו לה מה לעשות. "אי אפשר לומר לה לעזור בבית כי מבחינתה יש לה כבר חיים עצמאיים. בשולחן שבת היא קמה באמצע הסעודה והולכת לענייניה. באמצע השבוע היא לא מוכנה לעדכן מתי היא חוזרת הביתה, אף על פי שהסברנו שאנחנו דואגים", ועוד דוגמאות. ככל שהשיחה התארכה, הדבר שהכי בלט היה התחושה של חיה שהמצב אבוד ושכבר אין מה לעשות, "אנחנו לא רוצים לעצבן אותה", "לא רוצים להגיע לחיכוכים איתה", "עדיף לנו לשתוק ולהכיל", "ממילא עוד מעט היא תתחתן ורוב הדברים כבר לא יהיו רלוונטיים", "נשתוק, נבלע ונמשיך הלאה".

    לפעמים נראה לנו שהבחירה החופשית היא לא באמת חופשית. הקשיים שקיימים במציאות כל כך משמעותיים, עד שנוצרת תחושה שאין אפשרות להתגבר עליהם, שלא נצליח להתמודד ולשנות משהו. התחושה היא שאנחנו כבולים בתוך המציאות.

     

    פרעה בחר? 

    פרעה קיבל התראה לפני מכת ארבה. נשאלת השאלה מה הטעם בשליחת משה להתרות בפרעה, בה בשעה שברור לכול כי ה' הכביד את ליבו, ואין לו בחירה חופשית עוד? וכן מה ההצדקה להעניש אותו אם אין לו אפשרות לבחור?

    הרבי מה"מ מסביר שה' אומנם הכביד את ליבו, אך עדיין נשארה לו הבחירה להתגבר על כבדות ליבו ולחזור בתשובה. ומשום שיכול היה לדחוק את עצמו ולא עשה כן – היה מקום להתרות בו, ואף להענישו על רוע בחירתו.

     

    פרעה ואנחנו – מה הקשר?

    באיגרת התשובה אדמו"ר הזקן מסביר כי אפילו במצבים מסוימים שעליהם נאמר ש"אין מספיקין בידו של אדם לעשות תשובה", הרי אם דחק ונתחזק ונתגבר על יצרו ועשה תשובה – מקבלין תשובתו.

    המשמעות של 'אין מספיקין' היא שלא מסייעים לו. ולא רק שלא עוזרים לו, גם מציבים בדרכו קשיים לחזור בתשובה, עד שהוא צריך להגיע לידי "דחק".

    אולם אין מצב שבו האפשרות לחזור בתשובה תיחסם בפניו כליל. הוא אכן יצטרך להפעיל מאמץ יתר, ולהוכיח את כנות רצונו מול מכשולים ואתגרים רבים שיוצבו בפניו משמיים, אך הוא תמיד בעל בחירה להתגבר עליהם ולשוב בתשובה.

    קליפת פרעה היא קשיות העורף, 'עורף' בהיפוך אותיות – פרעה. זה המקום שבו אנחנו לא מאפשרים שום פתח לשינוי.

    אם לפרעה שהיה גוי מנותק מקדושה, היה את הכוח לחזור בתשובה אף על פי שה' הכביד את ליבו, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר ביהודי בעל נשמה אלוקית.

    כתוב בתניא שגם כשאדם חוטא ומתרחק, הוא מצוי ביחד עם ה'. ה' תמיד בקשר איתנו, הוא לא נעלם לנו, גם לא במצבי 'דחק'. נכון שזה מרגיש קשה ולא אפשרי לפעמים, אבל צריך לזכור שהמטרה הפנימית היא לא להתרחק.הקשיים האלה, ההתראות האלה, ה'דחק' הזה, באים להזכיר לנו שאפשר להתחבר מחדש, שזה לא סוף פסוק.

     

    בלתי הפיך?

    לאנשים לעיתים יש תפיסה שיש דברים שלא ניתנים לשינוי. האדם יאמר לעצמו:

    "אני לא יכול להשתנות. ככה זה אצלנו במשפחה – אנשים קרים שלא מראים רגשות או שאף אחד לא מחייך מכל הלב". סכמה זו תופיע גם בתפיסתו על העולם: "אנשים לא משתנים, אין מה לצפות מהם, אי אפשר לסמוך עליהם". וכן תשפיע גם על תפיסתו את העתיד: "אף פעם לא נוכל לתקן, אין חדש תחת השמש, מה שהיה הוא שיהיה. אין תקווה, עדיף פשוט להמשיך ככה את החיים, בלי ציפיות ובלי שאיפות, חבל להתאכזב ולהישבר שוב".

     

    הצעתי לחיה שלפני שנדבר על הקושי מול הבת, נתבונן קודם בתחושה שלה. האם אכן מדובר במצב אבוד? האם בגיל 21 כבר אי אפשר לעשות שינויים ביחסים בין הורים לבתם?

    חיה התלבטה קצת, זה לא פשוט להציב סימני שאלה על משהו שהיה נראה לה החלטי וסגור. קל יותר להתמודד עם מה שמכירים, ולהמשיך הלאה כדי לא להרגיש את הכאב.

    אבל בסופו של דבר חיה אמרה שאולי זו הזדמנות בשבילה. דווקא כעת כשהילדים גדלו קצת והיא מתפנה להתבונן על החיים, אולי יש פה התראה טובה עבורה שאחריה יגיע חיבור מחודש.

     

    לסיכום:

    כוח – מצבי דחק וקושי הם כעין התראה עבורנו שזה זמן טוב לעשות שינוי.

    חיבור – אפשר להתחבר מחדש במערכות יחסים גם אם יש קשיים ואתגרים במציאות.

    בחירה – הבחירה החופשית היא תמיד חופשית גם כשנראה לנו שהמצב חסר סיכוי.

     

    יפה רייניץ – מאמנת, מלווה אישית וזוגית ומדריכת הורים בשיטת התהליך שיחבר אותך לעצמך. M.A. בייעוץ חינוכי ובחינוך מיוחד.

    לתגובות וליצירת קשר:  050-9930770  |  [email protected]

     

    באדיבות מגזין עטרת חיה

    תגיות:

    כתבות נוספות שיעניינו אותך:

    לכתוב תגובה

    עלייך להיות רשומה למערכת כדי לכתוב תגובה.