-
"המורה למתמטיקה, אפשר שיר?"
הזמרת והמוזיקאית, רבקי רוכברגר, מספרת על השפעתה העצומה של השירה בשגרה, וכיצד כל שיר הוא מסלול ישיר ללב >> "אַחֲרֶיהָ בְּתֻפִּים וּבִמְחֹלֹת". פערל'ה אייזנשטיין, עטרת חיה. לקריאה
צלילי גיטרה מהדהדים במסדרונות בית הספר החב"די בצפת. בכיתה יושבת רבקי רוכברגר, בת 34, אישה של ניגודים משלימים – מורה למתמטיקה ברמת חמש יחידות שמאמינה בכוחה של מוזיקה לרפא. היא מורה שרואה בכל תלמידה עולם מלא, וזמרת שהופכת כל הופעה למסע של התעלות רוחנית.
בימים של מלחמה – קולה מביא נחמה, והיא מצליחה לשזור יחד את עולם המספרים עם עולם הצלילים, ולהפוך את שניהם לכלי של שליחות והעצמה. בריאיון היא פותחת צוהר לעולמה הייחודי שבו כל שיעור הוא הזדמנות להאיר נשמות, וכל שיר הוא דרך להגיע ללב.
שילוב מתמטיקה ומוזיקה
איך התחיל המסע שלך בעולם המוזיקה?
נולדתי לבית שבו כולם שרים ומנגנים, ושיש בו יותר כלי נגינה מרהיטים, אז זה לא שבאמת הייתה לי ברירה אחרת…
את משלבת הוראת מתמטיקה עם מוזיקה. איך הגעת לשילוב המוזר והמיוחד הזה?
אני מורה למתמטיקה ומגישה לבגרות מעל עשור. כדי לעודד את התלמידות ולתת להן מוטיבציה ללמידה, הבטחתי להן שבסיום לימוד נושא משמעותי או בסיום מחצית, נעשה מפגש מוזיקלי עם גיטרה ובמה פתוחה למי שרוצה לשיר. המעניין הוא שיש לא מעט תלמידות מצטיינות במתמטיקה שמוצאות זמן להשקיע גם בשירה ובנגינה – שילוב שלכאורה לא קשור, ומבחינת העומס הלימודי עלול להיות גם מאוד מאתגר. כשראיתי עד כמה המוזיקה משפיעה על התלמידות שלי, יחד עם זה שהרבי כתב לי לא מעט על כך שצריך לנצל כל כישרון לקדושה, החלטתי להשתמש במוזיקה ככלי חינוכי. בשנים האחרונות זה מתבטא בעיקר במקהלה שלי בבית הספר.
צמיחה במקהלה
המקהלה הראשונה הייתה לכבוד כ"ב שבט, להתוועדות הבית ספרית. השתתפו בה תלמידות מכיתה ט' עד י"ב, והיה מיוחד ומרגש לראות את אחוות האחיות האמיתית למרות פער הגילים, והכבוד מצד הגדולות כלפי הקטנות. שנה אחר כך, כשתלמידות ראו את התוצר המקצועי והמרגש של המקהלה בהופעה בשנה הקודמת, נרשמו למקהלה כארבעים בנות, והייתי צריכה לערוך סינון משמעותי.
בעקבות המופעים המוצלחים מארגנות הכנס הקהילתי של כ"ב שבט ביקשו שהמקהלה תופיע באירוע המרכזי של הקהילה המתקיים באולם מכובד. במקהלה אנחנו שרות ניגוני חב"ד עם מילים שנכתבות במיוחד לאירוע, בעיבוד מיוחד. זו דרך נפלאה להעביר מסרים של אמונה, אחדות, התקשרות וחסידות לקהל, וגם המשתתפות עצמן מתחברות לניגוני חב"ד ולמסרים המחזקים שהן שרות.
אני משלבת במפגשים גם פיתוח קול איכותי ומתמקדת בהעצמת התלמידות. חשוב לי שהן ידעו שהן טובות וחשובות, ושיעמדו עם גב זקוף. שידעו שהן שליחות בשירתן, ושאם ה' נתן להן כישרון הן צריכות להשתמש בו, שלא יהיה לבטלה בעולם. אנחנו מדברות על שליחות ועל צניעות, על החשיבות של שירה במסגרת ההלכה ועל הכוח של כל אחת מהן להדליק ולהאיר נשמות נוספות.
ההופעה האחרונה של המקהלה הייתה לפני שבועיים בערב אימהות. בערב זה שרנו 'שיר תודה לאימא' מרגש במיוחד, וצילמנו גם קליפ מושקע. באולם לא נשארה עין יבשה. אחת הרכזות אמרה לי שהיא מכירה כל אחת מהתלמידות שהופיעו, ואין לה מילים כמה כל אחת מהן הייתה צריכה העצמה כזאת. משפט כזה נותן לי כוח ומסביר לי עוד יותר למה אני עושה את מה שאני עושה, ואת הקשר בין מוסיקה לחינוך.
שירת הלב
התגובות מרגשות אותי בכל פעם מחדש. אחד השירים שהוצאתי לאחרונה, 'תבוא לעזור לי', קיבל תפוצה רחבה בקרב קבוצות נשים. כתבו לי גם רבניות שאיני מכירה ששמעו את השיר והתרגשו, ושאלו אם הן יכולות להשמיע אותו למקורבות. זהו אתגר לא פשוט לזמרות חרדיות וחב"דיות לפרסם את השירים שלהן, ויש פורומים מצומצמים מאוד להשמיע אותם לנשים בלבד.
שלחתי שירים גם לאימהות של חטופים שיצא לי לפגוש, למשל את השיר 'תחזור הביתה'. התגובה שלהן הייתה ״תודה״ בדמעות, ושזה עוזר להן להחזיק מעמד. המשכתי כמובן את הקשר הזה, כולל בימים אלו. אחת מהן זכתה בימים אלה ממש לשובה של בתה.
היה לי מקרה שבו ביקשו ממני לשלוח שירים וסרטונים מהופעות לנערה שמתמודדת עם טיפולים קשים. או לאישה שביקשה לקבלם כי היא מתמודדת עם מצב רפואי לא פשוט, היא אמרה שזה עוזר לה לעבור את התקופה הזאת. ישנן גם אימהות המספרות לי שבנותיהן שרות את השירים שהוצאתי בבית, וזה מכניס אווירה של שמחה ואמונה למשפחה.
ההופעות הן חוויה מיוחדת במינה. יש משהו עוצמתי בלראות אולם מלא נשים שרות יחד, מתחברות למילים ולשירים של קדושה. אחרי כל הופעה אני שומעת סיפורים מרגשים. באחת ההופעות האחרונות קבוצה של נערות התחילה לרקוד ספונטנית ולא רצתה שייגמר הערב, הן ביקשו עוד ועוד שירים. אחר כך הן סיפרו לי שהן עוברות תקופה לא פשוטה בבית הספר, והערב הזה נתן להן כוחות מחודשים.
שפה נשית
איך את רואה את תפקידך כאישה יוצרת בחב"ד?
עד עתה השירים שהוצאתי היו קאברים, כרגע אני כותבת ויוצרת שירים מקוריים שלי. האומץ לכתוב הוא קפיצת מדרגה חדשה מעבר להופעות והוצאת קאברים. מעבר לכתיבת המילים, יצירת מנגינה היא פעולה מאוד פנימית שמזקקת את הנפש עצמה. מבחינתי כשאישה כותבת ומלחינה לנשים היא מבינה את הלב שלהן וזו שפה נשית ייחודית.
השירים שאני עובדת עליהם נוגעים בנקודות שמעסיקות אותנו – איך לגדל ילדים בדרך התורה, איך להתמודד עם אתגרי היום־יום, איך לשמור על שמחה גם ברגעים קשים. המוזיקה היא כלי רב עוצמה להעברת המסרים האלה. אני ממש מחכה להוציא אותם לאור, לגעת בנשים ולחזק אותן בתוכן הכי פנימי שלי. לקח לי זמן להבין שאני צריכה לעשות את זה למרות האתגר שבלהיחשף כך, להוציא את כל ה'פנים'. וגם מבחינת תקציב העלות גבוהה פי כמה.
עד כמה את מצליחה לשלב את הקריירה המוזיקלית עם חיי המשפחה?
המוזיקה היא חלק בלתי נפרד מחיי המשפחה שלנו. יש בבית פסנתר, גיטרה, חלילים וכינור. בכל מוצאי שבת מענדוש שלי בן הארבע מבקש מבעלי שינגן לו שירים ומכין כיסאות ליד הפסנתר. כמובן שהמוזיקה והנגינה ממלאות את הבית גם במשך השבוע. הילדים מבקשים שאלמד אותם לנגן ואנחנו שרים יחד לא מעט. לעיתים אנו שרים באמצעות המגבר המתחבר למיקרופון או לגיטרה, ופשוט נהנים יחד עד השעות הקטנות.
הילדים יושבים לידי כשאני עורכת קליפים למקהלות שלי או מעבדת שיר לקולות שניים, ורוצים לצפות או להאזין שוב ושוב. הם שרים את כל שירי המקהלות או השירים שהוצאתי, ויודעים ממש את כל המילים. בעלי מאוד תומך, והוא מבין שהמוזיקה היא חלק מהשליחות שלנו כמשפחה.
שירים בצל המלחמה
כתושבת צפת, ספרי לי איך השפיעה המלחמה על העשייה המוזיקלית שלך.
בתחילת המלחמה נכנסתי להלם ולחוסר יכולת לעסוק במוזיקה. כחודש לאחר תחילת המלחמה, התגבשה פגישה מקוונת עם זמרות ומשפיעות שנועדה לחזק נשים ובנות. התלבטתי אם להצטרף כי לא היה קל לצאת ולהשפיע על נשים כשאני שבורה בעצמי. כתבתי לרבי ובסוף השתתפתי.
הייתה זו פגישה מיוחדת מאוד עם מגוון זמרות ושירים מחזקים, ונשים יצאו מרוגשות ומחוזקות. הפגישה הזו חיזקה גם אותי והרגשתי שהנתינה המוזיקלית מרפאת. אפילו בממ״ד המשפחתי, ברגעים המפחידים עם ה'בומים' שמרעידים את הקירות, החלטנו שכשמגיעים לממ״ד פשוט שרים, ואם זה ביום חול אז מפעילים גם ליווי מהטלפון.
בתקופה זו התגבשו הופעות בהתנדבות לנשים וילדות מפונות בכל הארץ, ובעלי (הממונה על הילדים המפונים של המחוז החרדי) סיפק לי מידע איפה ומתי אפשר להתנדב. בין השאר זכיתי להופיע עם חברה זמרת בהושעיה, במלון שהתפנו אליו משפחות משדרות. הייתה הופעה מיוחדת. השתתפו בה נשים צעירות, מבוגרות וילדות. שרנו שירי נשמה וברגע מסוים התחלנו לרקוד עם כל הלב, וזו הייתה ממש שמחה שפורצת ושוברת את הרוע והקושי האדיר שהחל את המלחמה הזו. ילדות ביקשו לשיר במיקרופון, והשירה שימחה אותן מאוד, האימהות שלהן ממש בכו מהתרגשות. מבחינתי זה היה רגע של חזרה לשפיות.
היו גם רגעים קשים ברמה האישית, מעבר לקושי הכולל של כולנו. בקיץ האחרון הייתה מתוכננת הופעה גדולה בצפת שהעסקתי מפיקה מקצועית עבורה, והוזמנה גם סטנדאפיסטית מוכרת. המקהלה הייתה אמורה להופיע שם גם כן. אך ברגע שהתחיל המבצע בצפון, בוטלו כל ההופעות באזור ובכללן ההופעה שלי. זה לא היה קל, זה דרש המון אמונה בה' שהכול לטובה ושיהיה יותר טוב בהמשך.
המלחמה גם השפיעה על השירים שהתחלתי ליצור, וזה פעל עליי ליצור ממקום פנימי יותר. הכאב והטלטלה, יחד עם הניסיון להתחזק באמונה, יוצרים שירים אחרים, עמוקים יותר. התחזקה אצלי גם ההבנה של האחדות הגדולה – לא משנה כלום, העיקר אהבת ישראל, זה מה שה' רוצה מאיתנו.
ספרי לי על רגע מיוחד שחווית דרך המוזיקה בתקופה הזו.
בתחילת המלחמה הייתי כבר מאורגנת להופעה, הבייביסיטר הייתה בדרך ואז התחיל רצף אזעקות. כמובן לא היה שייך לצאת לנסיעה. ה' הכניס בי מחשבה לעשות לילדים שלי הופעה, ממש עם מיקרופון והגברה. הילדים התיישבו כקהל, ושרתי להם שירים בליווי גיטרה. פתאום ראיתי את הילדים עוצמים עיניים ושרים בדבקות, אחר כך הם רצו לשיר שיר לאימא במיקרופון. בסוף ההופעה הם אמרו כמה עשתה להם טוב ההופעה בין כל האזעקות והטילים. יצאתי עם דמעות והבנתי שהשליחות שלי כזמרת היא גם, ובמיוחד, עבור הילדים שלי.
יוצאות לאור
איך את רואה את ההתפתחות של מוזיקת נשים חרדית בשנים האחרונות?
אני רואה פריחה מדהימה. יותר ויותר נשים מעזות ליצור, להקליט ולהופיע. יש היום לא מעט פלטפורמות שנשים יכולות לשיר בהן. אני מכירה הרבה מהמקימות והיוזמות, חברות יקרות. מרגש לראות איך מה שהתחיל כיוזמות קטנות, הפך לתנועה שלמה של יצירה נשית בדרך של קדושה.
בוודאי פונות אלייך נשים צעירות שרוצות לשיר וליצור. מה את אומרת להן?
פונות אליי לא מעט נשים ושואלות מה לעשות כדי להתקדם בתחום השירה וההופעות. בהתחלה הופתעתי שהן פונות דווקא אליי ולא לזמרות ותיקות יותר, אבל לאט־לאט הבנתי שגם בזה יש לי שליחות. לא פשוט להתקדם בתחום שבו אין מספיק במות לפרסום ויש המון תחרות.
הטיפים שאני נותנת להן, וגם לעצמי, הם קודם כול – להאמין בעצמך. הקב"ה נתן לכל אחת כישרונות מיוחדים, לשמח ולחזק נשים בדור הזה זה שליחות ענקית. שנית, חשוב להתייעץ עם רבנים ומשפיעות כדי לוודא שפועלים בגדרי ההלכה. ושלישית, לזכור שכל שיר וכל יצירה יכולים להגיע לנשמה שצריכה לשמוע אותם בדיוק ברגע הנכון. אף פעם אין לדעת איזה פצע יתאחה באמצעות השירה שלך.
ובכלל, כל אישה שקוראת את הריאיון הזה צריכה לדעת שיש לה כוח להאיר את העולם בדרך שלה. בין אם זה דרך שירה, ציור, כתיבה או כל כישרון אחר – כל אחת יכולה וצריכה להביא את האור שלה לעולם. כשאנחנו מחברות את הכישרונות שלנו לקדושה, אנחנו לא רק מעלות את עצמנו, אלא גם עוזרות לנשים אחרות למצוא את הדרך שלהן.
מה התוכניות שלך לעתיד הקרוב?
לאחרונה התחלתי לימודי אולפן, אני ממשיכה עם המקהלות ויש שירים חדשים מקוריים בדרך. כל שיר כזה הוא פרויקט גדול, וכשהוא יוצא לאור זו ממש לידה. בימים אלו אני עומדת להוציא שיר וקליפ מיוחדים על תקופת המלחמה, והם מבטאים את התחושות והתקוות שלנו. אני גם עובדת על הופעות חדשות בסייעתא דשמיא ויהיו עוד הפתעות…
באדיבות מגזין עטרת חיה
כתבות נוספות שיעניינו אותך: