• סמינר שהוא בית

    5 | הצג גלריה

    הכירו את סמינר "בית חיה מושקא" בנוף הגליל, מסגרת איכותית שבונה בתים חסידיים >> שווה להגיע לנוף! לקריאה

    שעת צוהריים מוקדמת. המסדרון ריק מתלמידות. פינת הקפה המזמינה ריקה גם היא. זה הזמן לשתף אתכן איפה אני. סוף סוף פיניתי לי יום כדי לעלות צפונה, לחוות בעצמי את מה שאני שומעת כבר תקופה ארוכה: שווה להגיע לנוף. נוף גלילי יפה נפרש מול עיניי, ואני נושמת חמצן נקי מלוא ריאותיי. שניהם משרים עליי רוגע מיוחד. אבל אני כאן לא בגלל הנוף והאוויר, אלא כדי להכיר קצת את הסמינר האיכותי שצומח לו בצפון ומשמש פנינה חסידית אמיתית.

    קול בעבוע המים במֵּחם העומד לרשות התלמידות בפינת הקפה מפר מעט את הדממה, מעניק תחושה ביתית. מחדרי הכיתות עולה קולם של הרבנים המלמדים בלהט. מדי פעם אפשר לשמוע גם פרץ צחוק משוחרר או שאלה מתעניינת של אחת הבנות.

    כאלה הם זמני השיעורים בסמינר בית חיה מושקא בנוף הגליל. צוות המרצים החסידי של הסמינר מורכב מרבנים וממורות שיודעים לבנות הרצאה מרתקת, התכנים הנלמדים נבחרו בקפידה. הרבה מהנושאים בחרו התלמידות בעצמן.

    אם תציצי לחדר המזכירות תמצאי את המזכירה שרי, חייכנית ומזמינה. אם תלמידה נמצאת אצלה לסדר עניין כלשהו, זה לרוב לא יסתיים בכך. בדרך כלשהי יפליגו השתיים בשיחה נעימה וידידותית, תמיד בגובה העיניים. הפשטות החמימה והאווירה המשפחתית הן חלק מאופיו של המקום שמושך אליו תלמידות איכותיות מכל הארץ. "פשוט כיף שתמיד אפשר לבוא לדבר עם המנהלת נחמי והיא מקשיבה, ובאמת עוזרת, מסדרת את העניין, זה כל כך לא ברור מאליו!" – "ביקשנו שינוי בעניין מסוים, ופשוט רואים שאכפת להם!" מספרות התלמידות בנוף הגליל.

     

    בונות דור נשי

    המנהלת נחמי מראיינת מועמדות, ובין ריאיון לריאיון מוצאת זמן להציג את הדברים מנקודת מבטה: "המטרה שלנו היא ליצור, בעזרת ה', דור של נשים ואימהות חסידיות ושמחות. ועל זה אנחנו שמות את הדגש. כשבת מתחתנת ונכנסת למרוץ החיים הבוגרים, אפשר לראות שהדברים הרוחניים והחסידיים שבזמן התיכון והסמינר היא הקפידה עליהם מאוד מתחלקים לשניים. יש דברים שלצערנו היא מורידה… ויש דברים שנשארים שלה והיא לא מוותרת עליהם.

    אנחנו משתדלות מאוד שהלימוד בסמינר יהיה הכי פרקטי לחיים, ויופנם עד הסוף אצל התלמידות. כך גם כאשר התלמידה תעזוב את הסמינר, תתחתן ותהיה בביתה הפרטי מול הרי הכביסה, הכלים והבישולים, עדיין היא תהיה מחוברת לערכים החשובים שלמדה כהכנה לשלב הזה".

    אני עוצרת רגע את המנהלת, ומבקשת להבין את הפרקטיקה:

    איך עושים את זה? זה כל כך חשוב ונכון, אבל איך מחדירים את זה בבנות?

    "זה קורה בעיקר בעבודה אישית עם הבנות – להשקיע זמן, לענות על שאלות, לקיים שיח פתוח – כזה המאפשר לתוכן לחדור לעומק ולהפוך לחלק מהאישיות. לשבת, ללמד ולהחדיר בהן את התכנים. לדוגמה, כשמגיע רב להתוועד וגם בשיעורים 'רגילים' בסמינר לא מדובר בהרצאה שהרב מוסר את דבריו והולך, חשוב לנו שהבנות יהיו שותפות, ישאלו את מה שלא ברור להן ולא יישארו עם עצמן בלי תשובה.

    נוסף על כך, אנחנו מקפידות שאת התוכניות של הסמינר סביב תאריכים חסידיים ואת המבצעים של הסמינר יפיקו התלמידות עצמן. בכל פעם קבוצת תלמידות יושבת עם הרכזת החברתית, ובונה את התוכנית החל משלב התכנון ובחירת התוכן. כשאת בעצמך מארגנת, מסבירה ומפעילה – הרעיונות הופכים להיות חלק ממך, חודרים יותר מאשר במצב שבו את פסיבית ומגיעה למשהו מוכן, טוב ומרתק ככל שיהיה.

    זו גם הסיבה שאנחנו מעודדים את התלמידות שלנו להתנדב ב'אחות התמימים' וב'צבאות ה". כשתלמידה מגיעה לבקש אישורים מיוחדים על היעדרות מסיבות אלו, אנחנו נבוא לקראתה ככל האפשר ונראה איך לעזור ולהקל. זה דבר שלא מקובל במקומות אחרים, אבל ברור לנו שחוץ מהעזרה של אותה תלמידה לארגונים החשובים, זה לגמרי אינטרס שלנו. זה תורם לה עצמה ומצמיח אותה להיות אישה חסידית פנימית שמקיימת בפשטות את מה שהרבי רוצה ממנה.

    חשוב לנו גם להקדיש תשומת לב לגשמיות, שהרי היא הכלי שמאפשר לכל השפע הרוחני להתקבל. חשוב לנו שלתלמידות יהיה נוח בגשמיות, ולכן הצוות הגשמי עובד כל הזמן על שדרוג התחום הזה. למשל, אנו משתדלים לשפר ארוחות ולשנות את התפריט לפי בקשת התלמידות, להשקיע בפנימייה בעיצוב נאה ובנוחות הרהיטים. כל הזמן הבנות שותפות והן השחקניות הראשיות בתהליכים".

     

    מגוון מסלולים

    נראה שיש למנהלת עוד הרבה מה לחדד ולחדש, אבל תלמידה נוספת מגיעה עכשיו לריאיון. היא נראית נרגשת ומעט מתוחה, אך מתקבלת בחיוך ובמאור פנים שממיס אותה מייד.

    בינתיים אני סוקרת את הסביבה, ומגלה תלמידות שכבר סיימו להתראיין. הבנות הוותיקות משנה ב' מקבלות אותן בחום, וממהרות לענות להן על אי אלו שאלות ותהיות בנוגע למכללה… אני הופכת לשותפה סמויה לשיחה המתנהלת, ולומדת על עוד מעלה חשובה מאוד בעבור התלמידות שבוחרות ללמוד כאן.

    לסמינר בנוף הגליל יש שיתוף פעולה עם מכללת ירושלים. הדבר מאפשר מגוון עשיר של מסלולי התמחות שאינו קיים במקומות אחרים. או כפי שאחת הבנות היטיבה להגדיר: "איזה כיף שאפשר ללמוד בסמינר הכי איכותי וחסידי ועם זאת לא לוותר על התחום שאני אוהבת ושבו אני רוצה לעבוד בהמשך". בהמשך השיחה אני שומעת שתלמידה בסמינר בנוף הגליל יכולה לבחור תואר בהוראת תנ"ך, מדעים, מתמטיקה, לשון, אנגלית, מחשבים, חינוך מיוחד, גיל הרך, מוזיקה ומשאבי למידה. כל אחת ממש יכולה למצוא משהו שהיא מתחברת אליו.

    האווירה במכללה מתאימה לבנות חב"ד, ואפילו חדר האוכל מספק אוכל טעים ברמת כשרות שמתאימה לאנ"ש. המכללה קשובה גם היא לצרכים ולבקשות של התלמידות, וכמובן כאשר מדובר במכללה דתית הדברים כשרים 'מלכתחילה', אין צורך להסביר או להתנצל על עקרונות יהודיים. הצוות דתי ורובו חרדי. יוזמות יוצאות דופן של "החב"דניקיות" מתקבלות בשמחה… אלה מנצלות כל הזדמנות "לעשות סביבה" – להתוועד עם התלמידות האחרות ולקרב אותן לרבי.

     

    מקום שחי רבי

    הסמינר בנוף הגליל הוקם לפני חמש שנים בידי הרב דוד נחשון יו"ר ניידות חב"ד בארה"ק ומוסדות חב"ד בנוף הגליל. הרב נחשון קרא לסמינר "בית חיה מושקא" על שם הרבנית, ואפשר לראות בחוש שהרבנית הצדקנית פועלת בעבור המוסד הקדוש הזה הן בגשמיות והן ברוחניות. הקמפוס הענק שקיבלנו מראש העיר מר רונן פלוט הוא אחד מהניסים שפועלים הרבי והרבנית בסמינר. זה הסמינר הראשון בארץ שחרט על דגלו את האמונה ברבי כמלך המשיח ובחייו הנצחיים. הסמינר עבר כמה שנים מאתגרות שהיו 'חבלי לידה' וכעת, ברוך ה', הוא התבסס ונמצא במגמת גידול ועלייה. הרב נחשון מסיים בדבר העיקרי – מאחל שנזכה בעז"ה להתגלות הרבי מלך המשיח, שם יעמדו התלמידות בשורה הראשונה ונפגוש את הרבנית שוודאי רווה נחת.

    לסמינר יש הסכם שותפות עם הסמינרים בבני ברק ובירושלים, דבר המאפשר לתלמידות מהמרכז ללמוד שנה או שנתיים בפנימייה בנוף הגליל ואחר כך לסיים את התואר קרוב לביתן בקלות.

    עוד ועוד מעלות טובות למקום הזה, ובהן המחיר הנמוך משמעותית מסמינרים אחרים ומלגות ייחודיות ועצמאיות של הסמינר, אך קצרה היריעה מלפרט הכול.

    אז אם את נערה חב"דית איכותית ומחפשת סמינר חסידי, משפחתי ונעים שיוביל אותך להצלחה – זה המקום שלך! תכתבי לעצמך: רחוב הגבעה 2 נוף הגליל. לפרטים נוספים, צרי קשר עם מזכירות הסמינר במייל:

    [email protected]









    באדיבות מגזין עטרת חיה

    תגיות:

    כתבות נוספות שיעניינו אותך:

    לכתוב תגובה

    עלייך להיות רשומה למערכת כדי לכתוב תגובה.